Basis WA dekking autoverzekering

De basis WA verzekering is een standaard verzekering die wettelijk verplicht is als u een auto bezit. Dit geldt dus ook als u niet in het bezit bent van een rijbewijs of geldig document. De basis WA dekt enkel de schade die u met uw voertuig toebrengt. U heeft dus geen dekking bij schade aan uw eigen voertuig.

Verplichte basis dekking

Een WA dekking is verplicht zodra u in het bezit bent van een voertuig. Dit is wettelijk vastgelegd en u ontkomt er niet aan. Vandaar ook de naam ‘wettelijke aansprakelijkheidsverzekering’. Een WA autoverzekering wordt over het algemeen vaak gekozen voor oudere auto’s die geen volledige dekking nodig hebben. Het heeft eenvoudigweg geen zin om een oude auto tot de nok toe te verzekeren.

Vergoeding

In geval van total-loss zal de dagwaarde vergoeding, afhankelijk van het type voertuig, niet zo heel erg hoog zijn. Het heeft dus geen zin om een hoge bedrag per maand aan premie te betalen voor een auto die niet veel waard is. Een WA autoverzekering is daarom perfect voor oude auto’s die een leeftijd hebben van 10 jaar of ouder.

WA+ of Extra dekking

De WA extra verzekering, ook wel WA plus of WA half/beperkt Casco, dekt naast de schade die door u is aangebracht ook de schade die aan uw eigen voertuig is aangebracht. Dit geldt uitsluitend in bijzondere situaties zoals een explosie, storm, botsing met dieren enzovoort.

Bijzondere situaties

Een WA Plus autoverzekering, ook wel ‘WA half /beperkt Casco’ of ‘WA Extra’ dekt naast de schade die u aan anderen toebrengt ook een aantal bijzondere schades. Dit houdt onder andere in schade die ontstaan is door: diefstal, brand, ruitbreuk, botsing met dieren of wild en schade door storm en hagelbuien.

Aanvullend op de basis dekking autoverzekering

Naast de basis WA is dus ook bovenstaande schade gedekt. Een WA Extra dekking wordt over het algemeen gekozen voor auto’s die tussen de 4 en 8 jaar oud zijn. Voor nieuwere auto’s is een volledige WA het best. Deze dekt naast de bijzondere gevallen ook schade die u zelf aan uw voertuig aanbrengt. In de regel is deze dus ook veel duurder dan de andere WA dekkingen.

Vergoeding en schuldvraag

Voor de vergoedingen na één van bovenstaande situaties doet de schuldvraag er in zijn geheel niet toe. De verzekeraar zal alleen in geval van zelf aangebrachte schade niet overgaan tot een vergoeding. Voor het vergelijken van de verschillende dekkingen en aanbieders is het handig om eerst na te gaan wat u precies wilt verzekeren en wat de staat van uw auto is. Het heeft natuurlijk geen zin om een auto van 10+ jaar oud een extra dekking te geven terwijl een basis WA voldoende is.

All Risk autoverzekering dekking

De WA Casco, ook wel WA vol, WA volledig Casco of All Risk autoverzekering, dekt alle schade die u aanbrengt, die aan uw voertuig is aangebracht en tevens ook alle schade die u zelf aan uw eigen voertuig heeft aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan een deukje bij het fout parkeren of in andere situaties waarbij dit het geval is.

Nieuwe auto

Een volledige WA autoverzekering is uiterst geschikt om uw nieuwe bolide van een optimale dekking te voorzien. De bescherming voor nieuwe auto’s staat in zijn geheel het sterkst met een volledige WA dekking. Nieuwe auto’s tot 3 jaar en oudere auto’s met een hogere cataloguswaarde worden over het algemeen het vaakst voorzien van zo een volledige dekking.

Vergoeding nieuwe auto total-loss

U weet dat het totaal geen zin heeft om een nieuwe auto van een basis WA autoverzekering te voorzien. Speciaal nog als de nieuwwaarde zeer hoog is. In geval van total-loss zou u met een All-risk dekking dan de gehele nieuwwaarde uitgekeerd krijgen. Het is dus belangrijk om bij het kiezen van een autoverzekering dekking niet helemaal op uw gevoel af te gaan. Er zijn ontzettend veel autorijders die hun eigen rijstijl overschatten waardoor zij een volledige WA dekking niet nodig achten.

Een lagere autoverzekering dekking voor dure auto’s

Het kan voordeliger zijn om een WA Plus autoverzekering aan te schaffen voor uw dure bolide. Toch is het niet altijd even handig om hiervan uit te gaan. Een All-Risk dekking vergoedt namelijk ook schades die u zelfs met de beste rijstijl en ervaring niet zou kunnen hebben voorzien. Er worden namelijk ook schades vergoedt die zijn ontstaan na een onvoorziene geval zoals slippen door een gladde wegdek, als gevolg van een plotselinge verandering van het weer. Er zijn natuurlijk veel meer situaties waarin uw rijstijl en jarenlange rijervaring simpelweg niet opgaan om schade te voorkomen.

Autoverzekering Berekenen